Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Ve Nükleer KBRN Ne İş Yapar: kasten, kazaen veya doğal afetler sonucu kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer tehlikeli maddelerden ortama yayılarak insan ve çevre üzerine birçok olumsuz etkiler oluşturan tehlikeli maddelerin hepsini ifade eder.
KBRN ile ilgili faaliyetler:
Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Ve Nükleer (KBRN): Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Tehdit Ve Tehlikelere Dair Görev Yönetmeliği’ne göre yürütülmektedir2. Sağlık Bakanlığı’nın KBRN ile ilgili görev ve sorumlulukları bu yönetmeliğin 12. maddesinde belirlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı’nın KBRN ile ilgili faaliyetleri:
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu faaliyetler arasında KBRN tehditlerine karşı sağlık hizmetleri planlamak, organize etmek, uygulamak, sağlık müdahale ekipleri oluşturmak, eğitim ve tatbikatlar yapmak veya yaptırmak gibi görevler bulunmaktadır.
KBRN tehditleri sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Bu yüzden uluslararası işbirliği ve dayanışma içinde olmalıyız.
KBRN tehditleri nelerdir?
Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Ve Nükleer (KBRN): KBRN tehditleri, KBRN maddelerinden elde edilmiş silahların terör ve sabotaj eylemleri ile kasten ya da endüstriyel üretimde, sağlık sektöründe, laboratuvarlarda ve bilimsel araştırmalarda ürün ya da ara ürün olarak kullanılan KBRN maddelerinin insan, doğa ya da teknoloji kaynaklı kontrolsüz olarak yayılmasıyla oluşan tehdit ve tehlikeleri ifade eder.
KBRN tehditleri şunlardır:
- Kimyasal tehditler: Kimyasal maddelerin insanlara veya çevreye zarar vermek amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin, zehirli gazlar, asitler, patlayıcılar gibi.
- Biyolojik tehditler: Biyolojik ajanların insanlara veya çevreye zarar vermek amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin, bakteriler, virüsler, toksinler gibi.
- Radyolojik tehditler: Radyoaktif maddelerin insanlara veya çevreye zarar vermek amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin, kirli bombalar, radyasyon kaynakları gibi.
- Nükleer tehditler: Nükleer reaksiyonların insanlara veya çevreye zarar vermek amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin, atom bombaları, nükleer santraller gibi.23
KBRN tehditlerine karşı nasıl korunabiliriz?
KBRN tehditlerine karşı korunmak için şu önlemleri alabiliriz:
- KBRN tehdit ve tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olmak, farkındalık ve bilinç düzeyini artırmak1.
- KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı önleyici ve tedavi edici ürün veya ilaçları önceden temin etmek, yeteri kadar stoklamak ve gerekmesi halinde ihtiyaç bölgelerine sevk edilmesini sağlamak2.
- KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı savunmaya yönelik fen, sağlık ve mühendislik alanlarında yapılacak çalışmaların yanı sıra hukuk ve sosyal bilimler alanlarında da akademik çalışmalarının artırılması3.
- KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı toplumun korunması, teşhis ve tedaviye yönelik ilaç, aşı, antidot, serum, antiserum ile tıbbi araç ve gereçlerin geliştirilmesi ve ilgili kurumlarla bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlamak4.
- KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı risk analiz sonuçları, yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali, ilk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar, doğal afetlerin meydana gelme ihtimali, sabotaj ihtimali gibi hususlar dikkate alınarak “Acil Durum Planları” hazırlamak5.
KBRN OLAYININ ÖZELLİKLERİ:
KBRN tehlikelerinde kişisel koruma mazemeleri:
Ülkemizde KBRN Tehlikelerinde Organizasyon
Yorumlar (1)