Serverless Nedir ?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Serverless Nedir ?

1

Serverless Nedir? geleneksel sunucu yönetimi zorunluluğunu ortadan kaldıran bir bulut bilişim modelidir. Bu modelde uygulama veya hizmetlerin işlevleri, geliştirici tarafından yazılan kod parçaları şeklinde sunucu ortamına yüklenir ve bu kodlar, bir sunucu yöneticisi veya altyapı sağlayıcısı tarafından yönetilen bir sunucuda çalıştırılır. Bu sayede, uygulama ve hizmetlerin yönetimi ve ölçeklendirilmesi tamamen altyapı sağlayıcısı tarafından yapılır ve kullanıcının sunucu kaynaklarına erişimi yoktur.

Serverless modelinde, kullanıcılar sadece kendi işlevsel kodlarını yükleyip çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu sayede, sunucu yönetimi, kaynak planlaması, yedekleme ve güvenlik işlemleri, kullanıcının sorumluluğunda değildir. Sunucu kaynakları, kullanıcının işlevleri çalıştırmak için gerektiği kadar otomatik olarak ölçeklendirilir ve gereksiz kaynak kullanımı önlenir. Böylece, kullanıcılar yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yaparlar ve gereksiz kaynaklar için para harcamazlar.

Serverless modeli, geleneksel sunucu yönetimi ile karşılaştırıldığında daha esnek, ölçeklenebilir, maliyet- etkin ve kullanıcı dostu bir yaklaşım sunar. Serverless uygulamalar genellikleAPI’ler, web siteleri, mobil uygulamalar, veri işleme işlemleri ve IoT cihazları gibi çeşitli alanlarda kullanılır. kaynak yükseltmesi için  sunucuyu yükseltme işlemi bitene kadar kapalı konuma almak gerekir.
Donanım size ait değilse ve sunucu devoted dediğimiz türden kiralanmış fiziksel sunucu ise kullanmadığınız kaynaklar için de ödeme yaparsınız.
yükseltme ve kaynak tüketimi sunucuya ait kaynakları azaltmak ve maliyeti düşürmek  mümkün değil.

Serverless Yeni bir projeye başladıysanız veya başlama evresindeyseniz genelde bu tarzdaki ek iş yükleri daha proje başında “ göz korkutabilir ” veya ana odak noktasının dağılmasına neden olabilir. Ana proje ekibinin bunlarla uğraşmasını istemiyorsanız bunları sizin yerinize yapacak birilerini bulmanız daha proje başında ek maliyet anlamına gelebilir. Zaten büyük ç ve belirli bir seviyeye gelmiş projelerde bu işlerle uğraşan  birimler mevcuttur  dediğimiz gibi bunlar aynı zamandaiş yükü ve maliyet demek.

Sunucusuz yani serverless adını verdiğimiz bu web çözümü yeni başlayanlar, küçük veya orta halli işletmeler için aranan kan.

Sunucusuz Bilişim Çözümleri :

Serverless( Sunucusuz) bilişim çözümlerinde corpus odakta bulut sağlayıcıları bulunur. Microsoft Azure, Amazon Web Services ve Google Cloud sunucusuz çözümlerde en bilinen sağlayıcılardan birkaçı.

Genellikle bahsettiğimiz tarzdaki sunucusuz bilişim çözümlerinde sağlayıcılar bir fonksiyon çalıştırdıkları için bu hizmetlere kimi zaman FaaS( Functions as a Service) yani “ Fonksiyonlarla Servisler ” de denilmekte.

Mikroservisler

Serverless hizmetleri kullanmaya başlamadan önce kodlarınız fonksiyonlar halinde çalışmaya başlayacak şekilde ayarlanmalı ve düzenlenmeli. Uygulamanızı tek parça halinde yayınlamak elbette hoş olabilir fakat sunucusuz çözümlere geçecekseniz mikroservislere uygun bir yazılım mimarisi, kod şekli belirlemelisiniz. Tüm uygulamayı tek fonksiyona bağlayıp çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz fakat modüler şekilde olan bir sistem her zaman daha uygun boyutlarda olacaktır.

Durumsuz Fonksiyonlar:

Sunucusuz  ortamlarında fonksiyonlarınız  güvenli bilinen “ vessel ” ortamlarda çalışır.. Fonksiyonların her seferinde “ vessel ” içinde çalıştığına dikkat edilmeli.

Soğuk ve Sıcak Çalışma:

Serverless çözümlerde kullanılan. Bu strain çalışmaya soğuk başlatma/ çalışma denilir. Fonksiyonlar çalıştırıldıktan sonra “ vessel ” üzerinde çalışacak başka bir şey olursa yazılım hazır olduğu için hızlıca yanıt verir.

Serverless, yazılım geliştirme için kullanılan bir bulut bilişim modelidir. Bu modelde, geliştiriciler uygulama kodunu çalıştırmak için sunucuları yönetmek yerine, kodlarını bir bulut servisi sağlayıcısına yüklerler ve bu servis sağlayıcısı, uygulama kodunu çalıştırmak için gerekli altyapıyı otomatik olarak yönetir.

Serverless uygulama geliştirmede kullanılan en popüler servislerden biri AWS Lambda’dır. AWS Lambda, kodu çalıştırmak için gereken sunucuları otomatik olarak yönetir ve kodu belirli bir olay gerçekleştiğinde veya belirli bir zaman aralığında çalıştırmak üzere yapılandırılabilir.

Serverless modeli, geliştiricilere uygulama ölçeğini daha kolay bir şekilde yönetme, operasyonel iş yükünü azaltma, kaynak kullanımını optimize etme ve maliyetleri düşürme imkanı sağlar. Bu nedenle, son yıllarda serverless, yazılım geliştirme alanında giderek daha popüler hale gelmektedir.

Sizler de ihtiyacınız ne yönde ise ona göre karar verebilir, tavsiye ettiğiniz bulut servisleri varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir